Veel gestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen. Heeft u een vraag die hieronder niet wordt beantwoord? Neem dan contact met ons op.

Hoe herken ik diabetes?

Er is een aantal symptomen die wijzen op het bestaan van diabetes.

- extreem veel dorst
- erg moe zijn, zwak voelen
- veel moeten plassen
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- last van ogen

Als u langer met deze symptomen rondloopt, bestaat zelfs de kans op flauwvallen. Als u deze verschijnselen bij uzelf herkent, dan is het verstandig om zo snel mogelijk uw huisarts te raadplegen.

Bij veel mensen met diabetes zijn er echter helemaal geen symptomen. Zij weten dus niet dat zij deze ziekte hebben. Zij lopen daardoor risico op orgaanschade. Mensen die wel klachten hebben, gaan namelijk naar de dokter en kunnen vervolgens worden behandeld.

Wat is diabetes?

Diabetes is een verstoring van de glucosestofwisseling in het lichaam.

Doordat de alvleesklier niet of niet voldoende meer werkt wordt de glucose in het bloed niet meer opgenomen. De glucose in het bloed zal via de urine het lichaam verlaten in plaats van gebruikt te worden als voedingsstof door de lichaamscellen.

Er is een verschil in de oorzaak en ernst tussen twee vormen van diabetes, namelijk type 1 en type 2. Het onderscheid is niet altijd even makkelijk aan te geven.

Wat doe ik met mijn gebruikte diabetesmaterialen?

Als klant van Dantuma krijgt u van ons een gratis naaldencontainer om insulinenaalden, lancetten of wegwerpspuiten veilig weg te gooien.

Is uw naaldencontainer vol lever deze gratis in bij de milieustraat van uw gemeente of stuur de naaldencontainer gratis retour Dantuma: antwoordnummer 7044, 8900 WC, Leeuwarden.